Järkvissle Ekogård

Recept

Vi gillar att laga mat och vill gärna dela med oss av våra favoritrecept. Här ger vi dig några tips på maträtter vi tycker om att laga.
Pias gräddstuvade levergryta

Mammas levergryta är den godaste som finns och det här är en rätt som vi barn har slagits om ända sedan vi var små. Den krämiga och smakrika såsen med den brynta löken och den goda levern med kokt potatis och lingonsylt är en svårslagen kombo.

  • Ingredienser

    1/2 kg nötlever
    3 gula lökar
    5 dl grädde
    1 dl mjöl
    Salt
    Vitpeppar
    Soja
    Olja eller smör till stekning

Gör såhär

Skär levern i tunna bitar (levern får gärna vara semi frusen). Blanda vetemjöl med 1½  tsk salt och nymald vitpeppar i en skål. Lägg leverskivorna i mjölblandningen och skaka runt tills mjölet täcker skivorna. Stek de mjölpanerade skivorna i smör alternativt olja tills de är gyllene men akta så att de inte bränns. Lägg över skivorna i en gryta (gärna järngryta) och häll över skyn från stekningen. Häll sedan i grädden. Stek 3 skivade lökar tills de är gyllene och ha sedan ner dom i grytan. Låt puttra i 20-30 minuter. Smaka av med salt och vitpeppar och tillsätt några droppar soja för färgens skull. Servera med kokt potatis, lingonsylt och en god vitkålssallad med fransk dressing.

Carpaccio à la Johan

När du vill lyxa till det lite extra passar denna förrätt väldigt bra. Oxfilen är den möraste biten på hela djuret men det funkar lika bra med nedan angivna styckningsdetaljer. Men då är det extra viktigt att man skär tvärs över köttets fibrer samt att man putsar bort eventuella senor och hinnor. Det är enklare att skära köttet om det är lätt fruset.

Har du aldrig testat att äta rått kött tidigare är denna rätt ypperlig att börja med. Du kommer märka att köttet smälter i munnen och du kommer bara vilja ha mer och mer.

Något du behöver tänka på när du gör rätter av rått kött är att du måste salta och peppra mer än vanligt. 

  • Ingredienser

    300 g oxfile, innanlår, rostbiff eller rulle
    Balsamvinäger
    Olivolja
    Flingsalt
    Svartpeppar
    Pinjenötter eller solrosfrön
    Ruccola
    Parmesan eller annan lagrad hårdost
    Tryffelolja
    Majjo (se recept nedan)

Gör såhär

Skär det lätt frusna köttet tvärs över fibrerna i så tunna skivor som möjligt. Om du vill kan du även banka ut skivorna för att få dem ännu tunnare. Lägg ut skivorna på tallrikar i ett lager. Ringla därefter över olivolja och balsamvinäger samt salta och peppra rikligt. Strö sedan över ruccola, parmesan och pinjenötter. Addera några droppar tryffelolja i din hemmagjorda majjo och ringla över rätten. Avsuta med några droppar olivolja, salt och peppar. Låt gärna stå så den når rumstemperatur innan servering.

Annas smashed burger

Det här är en rätt som vi brukar göra när vi precis har hämtat hem köttet från slakteriet. Det är så gott att Anna till och med vill ha den här rätten på hennes födelsedag.

Majjon i detta recept är superlätt att göra. Eftersom att vi använder mixerstaven går det på ett kick. Att använda mixerstaven möjliggör också att vi kan använda hela ägget och inte bara äggulan, plus att man slipper vispa majjon för hand.

Snabbmat när den är som godast! 

  • Ingredienser

    500 g nötfärs                                     600 g potatis
    2 gula lökar                                         1 röd lök
    2 tomater                                            Sallad
    Saltgurka                                             Hamburgerbröd
    Salt                                                        Vitpeppar
    Svartpeppar

  • Egenslungad majjo

    1 helt ägg 
    1 dl rapsolja                                                 
    1 tsk citronsaft
    1 tsk vitvinsvinäger
    1-2 tsk dijonsenap                               
    1 tsk sötstark senap
    Salt           
    Vit -och svartpeppar                                              
    Cayennepeppar

Gör såhär

Förbered så mycket som möjligt innan du steker på hamburgarna. Skölj av potatisarna och skär i bitar, salta och krydda med önskad krydda och stoppa in i ugnen. Hacka den röda löken, skär grönsaker, karamellisera de gula lökarna och gör majjon. När potatisarna nästan är klara påbörjar du stekningen av köttfärsen.
Rulla köttfärsen till små bollar. Ha i lite matfett i pannan och lägg ner bollarna i en kall gjutjärnspanna. Pressa ner köttfärsen ordentligt i pannan med en “burger press” eller något liknande. Det är viktigt att du pressar hårt, för det viktiga nu är att så mycket som möjligt av ytan på färsen ska komma ner i pannan. På detta sätt kommer du få en fantastisk brynt yta på hamburgaren. När du pressat ner hamburgarna i pannan sätter du på plattan på hög värme. Medan plattan kommer upp i temp kan du krydda på ovansidan av hamburgaren med salt, vitpeppar och svartpeppar. Rör inte hamburgarna i pannan förrän du ska vända på dom. När du vänt hamburgarna kryddar du på den andra sidan. Stek tills färsen precis är genomstekt och du har fått en brynt yta.

Egenslungad majjo
Knäck ett ägg i en hög mixerstavsskål. Häll i rapsolja i skålen. Ha ner dijonsenap, sötstark senap, vitvinsvinäger, citron, salt, peppar och cayennepeppar. Mixa först försiktigt i botten, rör sedan mixerstaven i sidled. När du märker att majjon börjar gå ihop kan du mixa hur du vill. Smaka av och tillsätt eventuellt mer salt eller krydda. Vill du ha en tjockare konsistens på majjon tillsätter du bara lite mer rapsolja och mixar allt igen. Vill du hellre göra en aioli pressar du bara ner en vitlöksklyfta i majjon.